Många kända företag, inte sällan med klassiska produkter som Chokladboll, Kexchocklad, Alladin, Mums-Mums och Annas Pepparkakor har palmoljebaserat fett som främsta vegetabiliska fett i sina storsäljare.
Men även riktiga bagerier börjar tumma på sin etiska och moraliska kompass när det gäller palmfetter. Som Ica Maxi i Haninge. Där säger konditorn att - det är certifierat palmfett i florsockret till Budapeststubbarna. Men vad spelar det för roll säger jag! Det behövs 100-årig regnskog till certifierad palmolja också. - Jo, det är sant! Men när samma bageri deklarerar att det är palmfett i deras egna semlor då tappar man lätt förtroendet. Varför måste det vara så här? Handlar det verkligen om äkta konkurrens och därför göra allt så billigt som möjligt - eller finns det ett intresse att maximera avkastning på kundernas bekostnad och okunskap? Ica Maxi i Haninge är en av Sveriges absolut största och mest vinstrika matbutiker i landet med en omsättning på ca 500 miljoner kronor per år - behöver man då även "fuska" och använda ett av de sämsta vegetabiliska fetter som finns?
(Från Delicato hemsida)
"Palmoljedabatten tycker vi är viktig. Delicato använder ingen ren palmolja i bakverken. Dock ingår palmolja som en ingrediens i viktiga råvaror, exempelvis vårt margarin. Palmoljans specifika egenskap är att den ger margarinet en bredbar konsistens som behövs för att kunna baka. Det går till exempel inte att baka en chokladboll på enbart flytande olja. All palmolja som vi använder i vårt tillverkning i bageriet i Segeltorp är certifierad enligt RSPO´s* kriterier för Segregated (SG)."
"Vi på Delicato är medvetna om de problem som den stora konsumtionen av palmolja i världen för med sig. På Delicato använder vi ingen ”ren” palmolja i våra bakverk, däremot ingår palmolja som en ingrediens i viktiga råvaror, exempelvis i margarin. Margarin är en blandning av olika vegetabiliska oljor och innehåller inga allergener, till skillnad från exempelvis smör. Vanliga oljor och fetter som ingår i ett margarin är från palm, kokos, raps och shea.
Palmoljans positiva egenskaper är att den har en halvfast konsistens, neutral lukt och smak samt är lagringsstabil. Att byta ut palmolja mot ett annat vegetabiliskt fett, som oftast är flytande, blir därför komplicerat. Det är också ett jämförelsevis billigt fett. Oljepalmen, som palmolja utvinns ifrån, är den mest effektiva oljegrödan när det gäller markanvändning. Den kräver också mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel."
Enligt WWF är cirka 4,5 miljoner personer beroende av palmoljan för sin överlevnad i Sydostasien. Det är viktigt att Europa driver efterfrågan av certifierad och ansvarsfullt producerad palmolja för att påverka produktionsländerna då palmolja kommer att fortsätta produceras och uppskattas att mer att fördubblas från idag till 2050.
Delicato tar ansvar genom att stödja efterfrågan av certifierad och ansvarsfullt producerad palmolja. All palmolja som vi använder är certifierad enligt RSPO´s* kriterier för Mass Balance (MB) eller Segregated (SG).
(Från Annas hemsida)
"Våra pepparkakor bakas med margarin där en blandning av olika oljor ingår och palmolja är en av dessa. Vi är medlemmar i RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil vars arbete syftar till att främja hållbart framställd palmolja genom att ställa krav på odlarna vad gäller miljö, sociala aspekter samt transparens. Sedan januari 2016 bakar vi våra pepparkakor med margarin som innehåller endast segregerad palmolja. Det innebär att palmoljan är producerad på ett för miljön och människorna hållbart sätt samt kommer från enbart certifierade odlare."
Har ni planer på att avsluta användning av palmolja?
- I dagsläget gör vi bedömningen att certifierad palmolja är det bästa alternativet vi har när vi bakar pepparkakor. För att kunna gå över till annan olja måste vi veta att det på lång sikt är ett acceptabelt alternativ ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi lyssnar på experter inom området som till exempel Livsmedelsföretagen och WWF som säger att det är bättre att på nationell nivå efterfråga certifierad palmolja och på så sätt uppmuntra fler producenter att ställa om till hållbart producerad palmolja.
Varför bakar ni inte med smör?
- Palmoljans egenskaper bidrar till textur, smak och hållbarhet. Den är också smak- och luktfri, och konkurrerar därför inte med pepparkakans andra smakingredienser. Den är inte heller så rinnig som många andra vegetabiliska oljor, vilket gör att pepparkakorna får den konsistens och krispighet som vi önskar.
Svaret ovan imponerar inte. Varför kan Göteborgs Kex göra alla sina produkter inklusive Kung Oscar pepparkakor utan palmolja men med andra relativt flyktiga fetter som rapsolja? Även Gille har (delvis) ställt om inför vintern 2019.
(Från Cloettas hemsida)
"Från och med 2018 kommer merparten av Cloettas produkter att vara fria från palmolja. Samtidigt förbättrar vi spårbarheten för den palmolja som fortsatt används.
I våra choklad- och fudgeprodukter övergår vi till RSPO-segregerad palmolja. RSPO-segregerad palmolja innebär att det finns spårbarhet tillbaka till kända kvarnar och deras kringliggande plantager. Palmoljan som vi får från vår leverantör är producerad på ett hållbart sätt enligt RSPO-standarden.
Cloetta byter också ut palmoljan som finns i våra glansmedel. Glansmedel används utanpå många av våra godisprodukter och pastiller för att ge dem en fin och skyddande yta som förhindrar att produkterna klibbar samman. Palmoljan i glansmedlet byts ut till kokosolja.
Från och med 2018 är därmed majoriteten av Cloettas produkter fria från palmolja. I produkter som fortsatt innehåller palmolja, kan vi garantera att endast RSPO-certifierad palmolja finns fysiskt i produkterna."
KexChoklad är ett av Sveriges absolut mest kända och värdefulla varumärken alla kategorier. Kanske värt 1 miljard kronor! Få varumärken i världen uppnår denna ultimata igenkänningsfaktor. Det är unikt! Att Cloetta då inte tar bort palmolja helt i sådan ikon, som dessutom vänder sig mot barn och ungdomar med alla sina "idrottsambitioner" (tillsammans med bla Skistar), är synnerligen anmärkningsvärt och oförsvarligt. Hoppas på en förändring 2020!
Alla dessa företag har mängder av produkter som innehåller olika former av palmoljeprodukter. Men de har också vissa lågprisprodukter som mjuk sockerkaka som innehåller rapsolja och ägg (Ica och Lidl). Att en ICA Basic mjuk Pepparkaka inte innehåller palmolja utan rapsolja förvånar. Coop har förvånansvärt många produkter, främst kakor, kex och muffins, med palmolja och palmkärnolja. Vissa är certifierande och någon även KRAV märkt. Men de har även relaterade produkter som är tillverkade i Danmark och då utan palmolja (precis som ICA och Axfood). Det är svårt att få någon klar bild av dessa livsmedelsföretags policy om palmolja. Men till övervägande del innehåller de flesta kakor, wafers, kex och liknande palmolja i någon form.