Ett flertal svenska företag har insett nackdelarna med palmolja och fördelarna med att kunna vara i det närmaste 100% fria från palmolja, palmkärnolja och palmfetter. De värnar alla regnskogen, biologiskt mångfald och vill ha "ryggen fri" med ett samvete och produkter fritt från palmolja. Kundernas medvetenhet har ökat påtagligt de senaste åren och frågar i allt högre grad efter produkter fria från palmolja. Något bolaget nedan också kunnat utnyttja i sin marknadsföring - "win win" alltså!

På Göteborgskex hemsida kan man läsa....
"Vi har de senaste åren arbetat mycket aktivt med att fasa ut palmoljan ur i stort sett samtliga produkter. Idag är drygt 99% av produkterna i vårt sortiment producerade utan palmolja, endast Remi Mint och Remi Nougat innehåller palmolja, men på sikt kommer vi att fasa ut palmoljan även härifrån."
"För oss är det en självklarhet att alltid utveckla produkter utan palmolja och man kan som konsument vara säker på att våra produkter är bakade på bra och kontrollerade råvaror."
Vårt Ansvar
"Vi bevakar ständigt de senaste forskningsresultaten. För oss är det en självklarhet att snabbt agera om vi får indikationer på att en ingrediens inte är så nyttig som man tidigare trott. Göteborgs Kex har t ex sedan en tid tagit bort transfetter ur produkterna.
Skyddandet av de tropiska regnskogarna är avgörande för att begränsa den globala uppvärmningen och bevara biologiskt mångfald. Orkla Confectionery & Snacks Sverige tar därför tydlig ställning mot avskogning av regnskog och är i dag palmoljefritt till 99,9 %.
Våra kunder ska alltid kunna lita på oss. Därför har vi certifierat vår tillverkning och följer internationellt erkända standarder. Bakverken ska alltid smaka gott. Men de ska inte vara onyttigare än vad som behövs för att få fram den goda smaken. Och vi erbjuder både nyttiga och njutningsbara alternativ.
År 2000 fick vi miljöcertifieringen ISO 14001. Vår ständiga ambition är att minska belastningen på miljön."

"Adjö Palmolja" är en slogan och video från Estrella.
På Estrellas hemsida kan man läsa.....
"Estrellas fabrik i Angered är 100% fri från palmolja. Palmolja används ofta i snacks och konfektyr som popcorn, kex, chokladbollar och annat för att den har fast form vid rumstemperatur. Den är däremot inte så schysst mot regnskogen. Estrella har därför legat i bräschen för alternativa oljor och var först i norden med mikropopcorn helt utan palmolja!"

"En liten del palmolja används ännu i en produkt: snack mix. Av den totala oljan som används i Estrellas produkt utgör den ca 0,5%. Oljan är RSPO-certifierad som främjar hållbar palmolja. Vi ligger däremot på våra leverantörer att hitta alternativ för oljan."

Bättre snacks
"Vad är bättre snacks? Det kan vara snacks med mindre mättat fett. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Bättre snacks har perfekt balans mellan Omega 3 & 6 och innehåller NOLL transfetter och palmolja. Det tycker vi är bättre snacks!"

OLW ingår liksom Göteborgs Kex i Orkla Confectionary & Snacks Sverige och har därigenom samma interna koncernpolicy mot palmolja i produkterna. Dessutom arbetar man också som Estrella med att minska mängden akrylamid vid tillverkningsprocessen.


Carolines Kök - hyllas av Naturskyddsföreningen för sitt arbete att fasa ut all palmolja
(Från Almedalen.se)
I dag är det en utmaning att överhuvudtaget hitta färdigmat från de övriga producenterna som är tillagad utan palmolja. Samtidigt som kritiken mot all palmolja, även den certifierade, växer. Detta är en utveckling som Naturskyddsföreningen tagit fasta på.
”Kriterierna för märkningen ställer viktiga baskrav på industrin men den räcker inte till. Den palmolja som producerats inom ramen för RSPO:s principer och kriterier är inte något som Naturskyddsföreningen kallar hållbar”, skriver de på sin hemsida.
– I debatten sägs att det är otroligt svårt att ta bort palmolja. Men det finns företag, som Carolines Kök, som går före och visar att det är möjligt, säger Maria Rydlund, sakkunnig, tropisk skog, Naturskyddsföreningen.
– Det var utmanande och krångligt. Men det gick, säger Cecilia Arneving, VD på Carolines Kök, en av Sveriges största leverantörer av färsk färdigmat.
Carolines Kök är en av Sveriges största leverantörer av färsk färdigmat. De levererar till dagligvaruhandeln, caféer, restauranger och andra kunder, men också delikatessdiskarna i livsmedelskedjorna.
På Carolines Kök lagar ett litet team av medarbetare mat precis som hemma, fast i större kastruller. För ökad hållbarhet, bättre djurvälfärd och bättre råvaror! Färsk färdiglagad mat som är färdig på några minuter hemma hos kunden!
– Nu är arbetet genomfört, vi är 100% fria från palmolja, och vi ser med stolthet fram emot att få redovisa hur det här arbetet har gått till, att det är möjligt, och att upplysa miljömedvetna konsumenter om att det finns palmoljefria alternativ.
Och, kanske viktigast, inspirera våra kollegor i andra livsmedelsföretag att följa efter, avslutar Cecilia Arneving.

Ett fantastiskt målmedvetet och strategisk arbete är genomfört!